Ακόμη και στους φοιτητές επιστημών υγείας διαπιστώνεται έλλειψη γνώσης για τα εμβόλια
Με στόχο τη διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων των φοιτητών επιστημών υγείας (Βιοϊατρικών Επιστημών) ως προς τον εμβολιασμό τους έναντι του ιού SARS-COV-2 και του ιού της γρίπης, καθώς θα είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν τους αυριανούς επαγγελματίες υγείας, ομάδα επιστημόνων* προχώρησε σε σχετική έρευνα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
Η έρευνα βασίστηκε σε δομημένα και τυποποιημένα ερωτηματολόγια, αποτελούμενα από συνολικά οκτώ ερωτήσεις, διανεμήθηκαν και απαντήθηκαν ηλεκτρονικά σε φοιτητές επιστημών υγείας από το Φεβρουάριο 2022 έως το Φεβρουάριο 2023, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (e-class).
Από τους 124 φοιτητές που συμμετείχαν, οι 22 ήταν άνδρες και οι 102 γυναίκες, ηλικίας 19-22 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 20,5 έτη. Οι φοιτητές βρίσκονταν στο 2ο έτος των ακαδημαϊκών προπτυχιακών τους σπουδών. Οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων ήταν οι εξής:
- Έχετε εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID-19;
- Με ποιο εμβόλιο είστε εμβολιασμένοι έναντι της νόσου COVID-19;
- Έχετε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σας έναντι της νόσου COVID-19 με όλες τις δόσεις;
- Έχετε εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση του εμβολίου σας για ενίσχυση της ανοσίας σας;
- Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες είχατε μετά τον εμβολιασμό σας;
- Αισθάνεστε πιο ασφαλείς για την υγεία σας, έχοντας εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID-19;
- Ως φοιτητές επιστημών υγείας, πώς θα το σκεφτόσασταν να εμβολιαστείτε και έναντι του ιού της γρίπης;
- Νοσήσατε μετά τον εμβολιασμό σας με οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι της νόσου COVID-19; (Η ερώτηση αφορά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί).
Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 μεταξύ των φοιτητών που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων που δεν εμβολιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, 2 (40%) από τους μη εμβολιασμένους φοιτητές, νόσησαν από COVID-19, 3 (60%) ανεμβολίαστοι φοιτητές δε γνώριζαν αν είχαν νοσήσει και κανένας από αυτούς δεν ανέφερε μόλυνση από SARS-CoV-2, ενώ μεταξύ των εμβολιασμένων φοιτητών, 45 (37,8%) δεν ανέφεραν μόλυνση από SARS-CoV-2 (p = 0,027).
Επιπλέον, υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό των ασθενών που θα σκέφτονταν τον εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης μεταξύ των φοιτητών που έκαναν το εμβόλιο για την COVID-19 και εκείνων που δεν εμβολιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, 88 (72,1%) από τους εμβολιασμένους φοιτητές θα εξέταζαν το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ κανένας από τους μη εμβολιασμένους μαθητές δεν θα εξέταζε το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη επαρκούς και σωστής πληροφόρησης και η έλλειψη επαρκούς ευαισθητοποίησης σχετικά με τις μεταδοτικές ιογενείς ασθένειες, θέτει την ανάγκη για συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των φοιτητών επιστημών υγείας για την ανοσοποίηση και την αποτελεσματικότητα-ασφάλεια των εμβολίων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το ποσοστό ανοσοποίησής τους. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 80,6% των φοιτητών επιστημών υγείας αισθάνονται πιο ασφαλείς, όντας εμβολιασμένοι έναντι της νόσου COVID-19.
* Η ομάδα των επιστημόνων αποτελούνταν από τους Δ. Κοντονικολάου, Β. Γεωργακοπούλου, Π. Δρόσο, Η. Χαϊδούτη, Σ. Ζαγαλιώτη, Α. Μπελούκας, Γ. Δρύλλη, Α. Κριεμπάρδη και Π. Παπαλέξης από το Εργαστήριο Αξιοπιστίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Εργαστηριακή Αιματολογία (HemQcR), Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τη Μονάδα COVID-19, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Λαϊκό», το Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, το Τμήμα Επειγόντων, ΠΓΝ «ΑΧΕΠΑ», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας – Ε.Μ.Μ.Α., Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πηγή: Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής
https://www.mednet.gr/sites/default/files/50-EPIS-Abstracts-Book.pdf
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01270