Μικροβιακή αντοχή και ρύπανση από την παραγωγή αντιβιοτικών

10/09/2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την πρώτη του οδηγία σχετικά με τη ρύπανση από την παραγωγή αντιβιοτικών, ενόψει της Συνόδου σε Υψηλό Επίπεδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) για τη μικροβιακή αντοχή (AMR) που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως επισημαίνεται, η εμφάνιση και η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής που προκαλείται από τη ρύπανση από αντιβιοτικά θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που παράγονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής που ευθύνονται για τη ρύπανση.

Παρά το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από αντιβιοτικά είναι ευρέως τεκμηριωμένα, το ζήτημα δεν ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό και τα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας συνήθως δεν αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης προς τους καταναλωτές σχετικά με τον τρόπο απόρριψης των αντιβιοτικών όταν δεν χρησιμοποιούνται.

«Τα φαρμακευτικά απόβλητα από την παραγωγή αντιβιοτικών μπορούν να διευκολύνουν την εμφάνιση νέων ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν παγκοσμίως και να απειλήσουν την υγεία μας. Ο έλεγχος της ρύπανσης από την παραγωγή αντιβιοτικών συμβάλλει στο να διατηρούνται αποτελεσματικά αυτά τα σωτήρια φάρμακα για όλους», δήλωσε ο Δρ Yukiko Nakatani, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει έλλειψη πρόσβασης στην πληροφόρηση σχετικά με την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από την παρασκευή φαρμάκων. «Η οδηγία παρέχει μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη επιστημονική βάση για τις ρυθμιστικές αρχές, τους προμηθευτές, τους επιθεωρητές και τη βιομηχανία ώστε να συμπεριλάβουν τον έλεγχο της ρύπανσης από αντιβιοτικά στα πρότυπά που εφαρμόζουν», δήλωσε η Dr Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας, ΠΟΥ.

 «Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη, μετάδοση και εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής χρειάζεται προσεκτική εξέταση, καθώς τα στοιχεία αυξάνονται. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η δράση για το περιβάλλον πρέπει να θεωρηθεί ως λύση. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από δημόσια συστήματα, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και συστήματα αγροδιατροφής», δήλωσε η Jacqueline Alvarez, Επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανίας και Οικονομίας στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η οδηγία αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με μια διαφορετική ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις ρυθμιστικές αρχές, τους επιθεωρητές, τους διεθνείς οργανισμούς όπως το UNEP και άλλους τομείς. Το προσχέδιο υποβλήθηκε επίσης σε δημόσια διαβούλευση, λαμβάνοντας πολύτιμη συμβολή από τη βιομηχανία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η βιομηχανία έχει επίσης ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, αν και μια εθελοντική πρωτοβουλία της βιομηχανίας, η οποία μπορεί να ενημερωθεί σε ορισμένους τομείς για να ευθυγραμμιστεί με τη νέα καθοδήγηση.

Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα δεν αντιμετωπίζονται πλέον από τα φάρμακα, καθιστώντας τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στις ασθένειες και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης τόσο των λοιμώξεων που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όσο και ασθενειών και θανάτων. Η AMR οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή και υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, ωστόσο, την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αντιβιοτικά.

Πηγή: https://www.who.int/news/item/03-09-2024-new-global-guidance-aims-to-curb-antibiotic-pollution-from-manufacturing

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01282

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει