Σε ποια παθογόνα θα πρέπει να στοχεύσουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα νέα εμβόλια

07/11/2024

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγράφει 17 παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν τακτικά ασθένειες τονίζοντας πως αυτές θα πρέπει να αναδειχτούν ως κορυφαίες προτεραιότητες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Η μελέτη αυτή του ΠΟΥ, που δημοσιεύεται στο “eBioMedicine”, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια προσπάθεια συστηματικής ιεράρχησης των ενδημικών παθογόνων με βάση κριτήρια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την περιφερειακή επιβάρυνση από ασθένειες, τον κίνδυνο μικροβιακής αντοχής και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.

Η μελέτη επιβεβαιώνει εκ νέου τις μακροχρόνιες προτεραιότητες για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων, μεταξύ άλλων για τον HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση, τρεις ασθένειες που αφαιρούν συνολικά σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Η μελέτη προσδιορίζει επίσης παθογόνα όπως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α και η Klebsiella pneumoniae ως κορυφαίες προτεραιότητες για τον έλεγχο των ασθενειών σε όλες τις περιοχές, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων για παθογόνα που γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά.

«Πολύ συχνά οι παγκόσμιες αποφάσεις σχετικά με τα νέα εμβόλια καθοδηγούνται αποκλειστικά από την απόδοση της επένδυσης και όχι από τον αριθμό των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν στις πιο ευάλωτες κοινότητες», δήλωσε η Δρ. Kate O’ Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ και πρόσθεσε πως «αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί ευρεία περιφερειακή εμπειρογνωμοσύνη και δεδομένα για την αξιολόγηση εμβολίων που όχι μόνο θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις ασθένειες που επηρεάζουν σημαντικά τις κοινότητες σήμερα, αλλά και να μειώσουν το ιατρικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα συστήματα υγείας».

Ο ΠΟΥ ζήτησε από διεθνείς και περιφερειακούς εμπειρογνώμονες να προσδιορίσουν τους παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί γι’ αυτούς όταν αποφασίζουν ποια εμβόλια θα εισαχθούν και θα χρησιμοποιηθούν. Η ανάλυση αυτών των προτιμήσεων, σε συνδυασμό με τα περιφερειακά δεδομένα για κάθε παθογόνο, κατέληξε στους 10 παθογόνους παράγοντες προτεραιότητας για κάθε περιοχή του ΠΟΥ. Στη συνέχεια, οι περιφερειακοί κατάλογοι ενοποιήθηκαν για να σχηματιστεί ο παγκόσμιος κατάλογος, με αποτέλεσμα να προκύψουν 17 ενδημικά παθογόνα προτεραιότητας για τα οποία πρέπει να ερευνηθούν, να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν νέα εμβόλια.

Αυτή η παγκόσμια προσπάθεια ιεράρχησης προτεραιοτήτων για τα ενδημικά παθογόνα, συμπληρώνει το σχέδιο Ε&Α του ΠΟΥ για τις επιδημίες, το οποίο προσδιόρισε παθογόνα προτεραιότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελλοντικές επιδημίες ή πανδημίες, όπως η COVID-19 ή το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Τα ευρήματα αυτής της νέας έκθεσης σχετικά με τα ενδημικά παθογόνα αποτελούν μέρος του έργου του ΠΟΥ για τον προσδιορισμό και την υποστήριξη των ερευνητικών προτεραιοτήτων και αναγκών των προγραμμάτων ανοσοποίησης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, για την ενημέρωση της παγκόσμιας ατζέντας Ε&Α εμβολίων και για τη στρατηγική προώθηση της ανάπτυξης και υιοθέτησης εμβολίων προτεραιότητας, ιδίως κατά των παθογόνων που προκαλούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και τις μεγαλύτερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Παθογόνα στα οποία απαιτείται έρευνα για εμβόλια

Παθογόνα για τα οποία πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω εμβόλια

Παθογόνα για τα οποία τα εμβόλια πλησιάζουν προς κανονιστική έγκριση, σύσταση πολιτικής ή εισαγωγή

Πηγή: https://www.who.int/news/item/05-11-2024-who-study-lists-top-endemic-pathogens-for-which-new-vaccines-are-urgently-needed

https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(24)00460-2/fulltext

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01343

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει