Αλλάζει τον Ιανουάριο η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στα αντικαρκινικά φάρμακα

03/11/2024

Η επικεφαλής της μονάδας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maya Matthews, εξηγεί με απλά λόγια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας για τις προετοιμασίες ενόψει της νέας χρονιάς σε κρίσιμα ζητήματα. Επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο 2025, θα ξεκινήσουν οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις για τα φάρμακα για τον καρκίνο και τα φάρμακα προηγμένων θεραπειών.

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων HTA επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και την κάλυψη από την κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα, κάθε κράτος μέλος διεξάγει αξιολογήσεις μόνο του, και σε πολλές περιπτώσεις κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά που έχει ήδη κάνει ή πρόκειται να κάνει μια γειτονική χώρα. Μία σημαντική αλλαγή είναι ότι, μέσω του κανονισμού της ΕΕ για τον HTA, οι αρχές HTA των κρατών μελών θα διενεργούν κοινές κλινικές αξιολογήσεις, οι οποίες θα ολοκληρώνονται 30 ημέρες μετά την έγκριση του φαρμάκου.

Συνεχίζοντας η κυρία Matthews επισημαίνει ότι «αυτές οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις θα ζητούν τη συμβολή ασθενών, κλινικών ιατρών και άλλων σχετικών εμπειρογνωμόνων. Αυτός θα είναι ένας νέος τρόπος εργασίας, καθώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα στις εθνικές αξιολογήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κοινής κλινικής αξιολόγησης, οι εθνικοί φορείς HTA βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και προσθέτουν τυχόν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές των οφελών της νέας τεχνολογίας. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διευκολύνει τις κοινές εργασίες της ΕΕ διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας ΤΠ ΗΤΑ και παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, όπως ο εντοπισμός των ασθενών, των κλινικών εμπειρογνωμόνων και ο έλεγχος της ορθής ολοκλήρωσης των διαφόρων βημάτων. Οι αρχές HTA των κρατών μελών αναλαμβάνουν την επιστημονική εργασία».

Όσον αφορά το όφελος για τους ασθενείς η κυρία Matthews εξηγεί ότι «ο απώτερος στόχος, όπως πάντα, είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές θεραπείες και φάρμακα. Πιστεύουμε ότι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα σε τόσο πρώιμο στάδιο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του καθηγητή Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός HTA αναμένεται να αποφέρει κέρδη αποτελεσματικότητας κατά για την τιμολόγηση και την επιστροφή των δαπανών και να διευκολύνει την ταχύτερη πρόσβαση στα φάρμακα».

 «Αυτό που έχουμε ολοκληρώσει μέχρι στιγμής -και ήταν ένας τεράστιος όγκος δουλειάς- ήταν να δημιουργήσουμε ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησης και να παράσχουμε σαφείς κανόνες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τα διάφορα στάδια που εμπλέκονται στις κοινές κλινικές αξιολογήσεις. Αυτά είναι γνωστά ως εκτελεστικοί κανονισμοί», αναφέρει η κυρία Matthews.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/854071/el

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01343

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει