Ένοχα τα αναψυκτικά για διαβήτη και καρδιαγγειακά
Την επιβάρυνση της υγείας μας από την κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, επισημαίνει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής, Gerald J. και Dorothy R. Friedman, του Πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Medicine”, εκτιμά ότι 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών.
Με βάση τη μελέτη, στις αναπτυσσόμενες χώρες ο αρνητικός απολογισμός είναι ιδιαιτέρως μεγάλος. Για παράδειγμα, στην υποσαχάρια Αφρική, τα αναψυκτικά συνέβαλαν στην εμφάνιση ποσοστού μεγαλύτερου του 21% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη μέσα σε ένα έτος. Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, είχαν μερίδιο ευθύνης για σχεδόν το 24% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη και για ποσοστό μεγαλύτερο του 11% των νέων περιπτώσεων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επίσης η Κολομβία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική ήταν από τις χώρες που «επλήγησαν» περισσότερο, καθώς ποσοστό άνω του 48% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στην Κολομβία, σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων διαβήτη στο Μεξικό και το 27,6% των νέων περιπτώσεων διαβήτη στη Νότια Αφρική αποδόθηκαν στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
Τα αναψυκτικά αυτά απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, χωρίς παράλληλα να έχουν κάποια διατροφική αξία. Η τακτική κατανάλωσή τους σε βάθος χρόνου οδηγεί σε αύξηση του βάρους, σε ινσουλινοαντίσταση, καθώς και σε μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιοπάθειες – δύο από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.
Από την έρευνα προέκυψε μάλιστα ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τις συνέπειες της κατανάλωσης αναψυκτικών σε σύγκριση με τις γυναίκες. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και σε ό,τι αφορούσε τους νεότερους ενηλίκους σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως παρεμβάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών παγκοσμίως, προτού μειωθεί το προσδόκιμο ζωής ακόμη περισσότερων ανθρώπων, εξαιτίας των συνεπειών τους σε ό,τι αφορά τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες», ανέφερε η Laura Lara-Castor, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η οποία εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Tufts, αλλά πλέον εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν μια πολύπλευρη προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα περιλαμβάνει εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού, θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση αναψυκτικών, καθώς και επιβολή φόρων στα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, το Μεξικό, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αναψυκτικών στον κόσμο, εισήγαγε φόρο στα αναψυκτικά το 2014 και στοιχεία δείχνουν πως το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της κατανάλωσής τους.
https://www.nature.com/articles/s41591-024-03345-4
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01441