Λίγο κρασί μπορεί να έχει όφελος για την καρδιακή λειτουργία
Λίγο κρασί καθημερινά μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς, σημειώνει μία νέα έρευνα. Όπως αναφέρεται, άνθρωποι που έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί καθημερινά είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιοπάθεια έναντι όσων δεν έπιναν, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο “European Heart Journal”.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι, ακόμα και η ελαφριά κατανάλωση -ένα ποτήρι την εβδομάδα ή λιγότερο από μισό την ημέρα- μείωσε τον καρδιακό κίνδυνο κατά 38%.
Από την άλλη μεριά, τα οφέλη εξαφανίζονταν σε ανθρώπους που έπιναν περισσότερο από τις προαναφερόμενες ποσότητες.
Ειδικότερα, ο Δρ. Ramon Estruch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης , δήλωσε ότι «η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την προστατευτική επίδραση του κρασιού η οποία φαίνεται σημαντικότερη από αυτή που έχει παρατηρηθεί σε άλλες έρευνες».
Όπως λέει ο καθηγητής, η μείωση 50% του κινδύνου είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες.
Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε μέθοδο μεγαλύτερης ακρίβειας για τη μέτρηση της πρόσληψης κρασιού.
Η μελέτη παρακολούθησε την πρόσληψη κρασιού μετρώντας την ποσότητα τρυγικού οξέος στα ούρα. Πρόκειται για ουσία που βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και τα προϊόντα του, όπως το κρασί. Αποβάλλεται με τα ούρα και μπορεί να μετρηθεί για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει καταναλώσει κρασί ή σταφύλια τις τελευταίες 5-6 ημέρες.
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει ισπανικής μελέτης που διερευνά την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι 1.232 συμμετέχοντες στην τρέχουσα μελέτη είχαν διαβήτη τύπου 2 ή παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή/και είχαν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
Στην αρχή της μελέτης, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν σχετικά με τη συνήθη διατροφή και το αλκοόλ τους και κλήθηκαν να δώσουν δείγμα ούρων που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση του τρυγικού οξέος. Μετά από ένα χρόνο μεσογειακής διατροφής, το τεστ ούρων επαναλήφθηκε – εάν είχαν καταναλωθεί σταφύλια ή κρασί τις τελευταίες πέντε περίπου ημέρες, το τεστ θα το έβρισκε.
Σε πέντε χρόνια παρακολούθησης υπήρξαν 685 περιστατικά καρδιακής προσβολής, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, η ελαφριά ως μέτρια κατανάλωση κρασιού μείωσε τον καρδιακό κίνδυνο κατά 50%.
Ο Δρ. Estruch δήλωσε ότι «μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το 20% της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Όμως, με αυτά τα αποτελέσματα η επίδραση ενδεχομένως μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Επίσης σημείωσε ότι, «επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ηλικιωμένοι με υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας και ζούσαν στην Ισπανία τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μην ισχύουν σε άλλους ανθρώπους».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρια κατανάλωση στις γυναίκες θα πρέπει να είναι η μισή από των ανδρών και θα πρέπει να γίνεται μαζί με γεύμα.
Πηγή: https://edition.cnn.com/2024/12/17/health/wine-heart-wellness/index.html
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01423