Με ποια χρόνια νοσήματα συσχετίζεται η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας

29/08/2024

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο, μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως πολυάριθμων χρόνιων νοσημάτων, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Μια μεγάλη, πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές, διαπίστωσε ότι πολλοί πάσχοντες εκδηλώνουν με την πάροδο του χρόνου πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η σταδιακή μείωση της κινητικότητάς τους και η χρόνια φλεγμονή που συνοδεύει την πάθηση.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων. Προκαλεί πόνο, διόγκωση και δυσκαμψία που σταδιακά μειώνουν την κινητικότητα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 9.846 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και άλλους τόσους συνομηλίκους τους χωρίς αυτήν. Η μελέτη άρχισε το 2008 και διήρκησε έως το 2019. Κατά την έναρξή της οι εθελοντές είχαν ηλικία 40 ετών και άνω. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση “RMD Open”, την οποία εκδίδει ο όμιλος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ).

Από τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, η πλειονότητα (οι 5.318) την εκδήλωσαν στα γόνατα. Δεύτερη συχνότερη ήταν η αρθρίτιδα στο ισχίο και ακολούθως στο χέρι. Σχεδόν 500 συμμετέχοντες είχαν γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως μόνον οι 1.296 από τους συμμετέχοντες δεν είχαν εκδηλώσει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Όλοι οι άλλοι είχαν ένα ή περισσότερα.

Αναλόγως με τον αριθμό αυτών των πρόσθετων προβλημάτων υγείας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη είχε τα λιγότερα (κατά μέσον όρο 3) και η τέταρτη τα περισσότερα (9-10).

Μεταξύ των εθελοντών που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα, ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη η συχνότητα χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως:

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα είχαν από 29% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τρία προβλήματα υγείας έως και σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες να εκδηλώσουν 9-10 άλλες παθήσεις, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς αυτήν.

Πηγή: https://rmdopen.bmj.com/content/10/2/e004164

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01271

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει