Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο: Νέες προοπτικές και προκλήσεις

05/12/2024

Πάνω από 60 ομιλητές και σχολιαστές – εκπρόσωποι φορέων από την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ελληνικής Πολιτείας, των ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας- φιλοξενήθηκαν στο 4ο ετήσιο συνέδριο της FairLife Φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τίτλο: «Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο: Νέες προοπτικές και προκλήσεις».

Στο συνέδριο τονίστηκε ότι, η εφαρμογή του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τη χρήση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) σε άτομα υψηλού κινδύνου και η σύνδεσή τους με ιατρεία διακοπής καπνίσματος, κρίθηκε επιβεβλημένη και αναμενόμενη, ειδικά μετά την κατάθεση (το 2023) της μελέτης με κατευθυντήριες οδηγίες (ΠΕΚΠ) στο Υπουργείο Υγείας, στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η νέα, 9η έκδοση του συστήματος σταδιοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, (2025), αναμένεται να ενισχύσει την πρόγνωση και να προσφέρει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος των βρογχοσκοπικών διαδικασιών και της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και στη βελτίωση της ακρίβειας των βιοψιών.

Ο μοριακός έλεγχος αναδείχθηκε ως βασικό εργαλείο της εξατομικευμένης θεραπείας, και της νέας εποχής στην ογκολογία, με επιτακτική την ανάγκη αποζημίωσης των βιοδεικτών από την Πολιτεία.

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη ύπαρξης μιας ενοποιημένης βάσης δεδομένων για την αξιόπιστη ερμηνεία των αποτελεσμάτων μαζικής παράλληλης αλληλούχισης (NGS), ενώ η εφαρμογή του Μοριακού Ογκολογικού Συμβουλίου κρίθηκε απαραίτητη για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες.

Διαχείριση καρκίνου του πνεύμονα

Η  σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και εξατομικευμένες θεραπείες, με έμφαση στη χρήση μοριακών βιοδεικτών και καινοτόμων προσεγγίσεων όπως η ανοσοθεραπεία, τόσο στην πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο.

Η αναδιάρθρωση του Ογκολογικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε  αναγκαία, καθώς βελτιώνεται η διάγνωση και η θεραπεία με ταυτόχρονα οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγείας.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη θωρακοχειρουργική και την ακτινοθεραπεία με τη χρήση της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής να προσφέρει νέες θεραπευτικές επιλογές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στη θεραπευτική διαδικασία, με τους φροντιστές να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξή τους.

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών και τη βελτίωση των ιατρικών υποδομών, ενώ τονίστηκε ότι η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και να βελτιώσει τις πολιτικές σχετικά με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τα κριτήρια για την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη.

Παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη ALK που αφορούν ένα μικρό ποσοστό ασθενών, αλλά έχουν οδηγήσει σε σημαντικές προόδους χάρη στους αναστολείς ALK τρίτης γενιάς, ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται η πρόγνωση των ασθενών με μεταλλάξεις EGFR.

Στο πεδίο των πιο σπάνιων βιοδεικτών όπως ROS1, NTRK, RET, BRAF, KRAS και HER2, τονίστηκε η σημασία της χρήσης στοχευμένης θεραπείας στην πρώτη γραμμή, επισημαίνοντας τα ενθαρρυντικά ποσοστά ανταπόκρισης των εγκεκριμένων μορίων και την αναγκαιότητα συμμετοχής των ασθενών σε κλινικές μελέτες για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Πηγή: FairLife Φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01400

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει