Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

30/03/2025

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα και στις 30 Μαρτίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος. Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια που ανήκει στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και αφορά στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κλωνικών πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών. Τα πλασματοκύτταρα αυτά αφενός έχουν την ικανότητα να δημιουργούν οστεολυτικές εστίες στα οστά, αφετέρου να διηθούν το μυελό των οστών με αποτέλεσμα αναιμία και να παράγουν μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη, η οποία να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών. 

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 600 ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη χρόνια νόσο. Καταρρίπτοντας τους μύθους και μειώνοντας το στίγμα, στόχος είναι η ενίσχυση της κατανόησης και της υποστήριξης των ατόμων και των οικογενειών που παλεύουν με αυτή την ασθένεια.

Η ζωή με το μυέλωμα συνεπάγεται διάφορες προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Συμπτώματα όπως ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η ευαισθησία σε λοιμώξεις μπορούν να διαταράξουν σημαντικά την καθημερινή ζωή. Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη πολύπλοκων θεραπευτικών σχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στοχεύουσας θεραπείας, της ανοσοθεραπείας, της χημειοθεραπείας και της αυτόλογης μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μυελού των οστών, υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρά συστήματα υποστήριξης των ασθενών και των φροντιστών τους.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του πολλαπλού μυελώματος. Η τακτική παρακολούθηση πρώιμων καταστάσεων όπως η ασυμπτωματική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας και το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, καθώς και η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης και η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της αέναης έρευνας και καινοτομίας. Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Οι κλινικές δοκιμές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αξιολόγηση των νέων θεραπειών και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της θεραπευτικής του πολλαπλού μυελώματος.

Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αποτελεί κέντρο αναφοράς με παγκόσμια αναγνώριση. Στελεχώνεται από τους: Διευθυντή και Καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μελέτιο Αθανάσιο (Θάνο) Δημόπουλο, Καθηγητή Αιματολογίας, Ευάγγελο Τέρπο, Καθηγητή Θεραπευτικής-Ογκολογίας, Ευστάθιο Καστρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Μαρία Γαβριατοπούλου, Επιμελήτρια ΕΣΥ, Μαγδαληνή Μήγκου, Επιμελητή ΕΣΥ, Ευάγγελο Ελευθεράκη – Παπαϊακώβου, Επιστημονικό Συνεργάτη, Δρ. Νικόλαο Κανέλλια, Επιστημονικό Συνεργάτη, Κωνσταντίνο Γιάννακα και Επιστημονική Συνεργάτιδα, Ερασμία Μπουτάκογλου και συμμετέχει ενεργά στην έρευνα κατά του πολλαπλού μυελώματος, με μια σειρά από κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν νεότερες και καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο για ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα όσο και για ασθενείς των οποίων η νόσος είναι σε υποτροπή. Στην Μονάδα εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι Παθολογικής Ογκολογίας, Αιματολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, καθώς και φοιτητές του 8ου έως 12ου 6μήνου της Ιατρικής Σχολής. Στη Μονάδα εργάζεται σημαντικός αριθμός διαχειριστών και διαχειριστριών δεδομένων (study coordinators) στον τομέα των κλινικών δοκιμών, νοσηλευτών και νοσηλευτριών με εξειδίκευση σε κλινικές μελέτες (study nurses), επιστήμονες υπεύθυνοι για την ποιότητα των δεδομένων (Quality-Auditing), επιστήμονες υπεύθυνοι για οικονομικά ζητήματα και για διοικητικά θέματα. Το κλινικό έργο της Μονάδας υποστηρίζεται από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01504

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει