Ο ρόλος των «έξυπνων» συσκευών στην έγκαιρη διάγνωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών

23/08/2024

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών μέσω «έξυπνων» (smart) συσκευών για την εμφάνιση λοίμωξης αποτελεί πλέον μία σημαντική πρόκληση, αλλά και μια νέα δυνατότητα προς την ιατρική κοινότητα.

Η έγκαιρη αναγνώριση των μετεγχειρητικών λοιμώξεων με τη χρήση smart συσκευών με στόχο την αποτροπή επανεισαγωγών και τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο νοσοκομείο, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, από ομάδα επιστημόνων*.

Στην μελέτη συμμετείχαν 128 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κάποιο από τα κάτωθι χειρουργεία: χολοκυστεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος. Οι ασθενείς διακρίθηκαν σε δύο ομάδες:

ομάδα ελέγχου: ασθενείς που είχαν απλή παρακολούθηση στα τακτικά ιατρεία,

ομάδα παρέμβασης: ασθενείς που είχαν επιπλέον παρακολούθηση με smart συσκευή.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 63,8±20,1 έτη. Το 57,8% ήταν άνδρες και 42,2% ήταν γυναίκες. Το 76,6% είχαν υποκείμενα νοσήματα (πιο συχνά αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία). Η μέση διάρκεια νοσηλείας μετεγχειρητικά για την ομάδα ελέγχου ήταν 6,71±6 ημέρες έναντι 6,75±6,3 ημέρες  για την ομάδα παρέμβασης.

Ο αριθμός των επισκέψεων ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένος στην ομάδα παρέμβασης (3,13±3,4 έναντι 1,93±1,3). Στην ομάδα παρέμβασης διαπιστώθηκε από την 3η ημέρα πυρετός, πόνος και οίδημα στο χειρουργικό τραύμα σε 7%, 14,3% και 3,6% των ασθενών αντίστοιχα, χωρίς ερυθρότητα. Τα ποσοστά αυτά μεταβλήθηκαν ως εξής: 7η ημέρα παρακολούθησης: 3,7%, 3,8% και 1,6% αντίστοιχα με ερυθρότητα 1,9%.  Στις 30 ημέρες κανένας ασθενής δεν εμφάνιζε σημεία φλεγμονής ή λοίμωξης του τραύματος.

Ο αριθμός επανεισαγωγών στην ομάδα ελέγχου ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερος (11 έναντι 5). Ως αιτίες επανεισαγωγής: στην ομάδα παρέμβασης ήταν δυο περιπτώσεις λοίμωξης ουροποιητικού και μια λοίμωξης COVID-19 ενώ στην ομάδα ελέγχου δυο επανεισαγωγές οφείλονταν σε λοίμωξη αναπνευστικού, μια σε λοίμωξη ουροποιητικού, μια σε λοίμωξη χειρουργικού τραύματος και μια σε σήψη.

Ο αριθμός των WBC ήταν αυξημένος στην ομάδα ελέγχου (9.320K/μL±3.345 έναντι 8.970K/μL±2859) ενώ η CRP ήταν αυξημένη (10,8±7,8 έναντι 10), η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Η μελέτη καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι smart συσκευές, αν και δε συμβάλλουν στη μείωση των του αριθμού των επισκέψεων, βοηθούν στη μείωση των επανεισαγωγών και στην πρώιμη διάγνωση των μετεγχειρητικών λοιμώξεων, όπως προκύπτει από την απουσία των λοιμώξεων ως αιτίας επανεισαγωγής αλλά και από τις χαμηλότερες τιμές των δεικτών φλεγμονής στην ομάδα των ασθενών που κάνουν χρήση smart συσκευών.

Τα πρώιμα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στην πράξη, μια προσέγγιση επιτήρησης SSI με χρήση από τους ασθενείς συνδέσμου κειμένου και φωτογραφιών, το οποίο να χρησιμοποιείται μετά την έξοδο από το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή μετεγχειρητικής αξιολόγησης και επιτήρησης με τη χρήση της τεχνολογίας.

*Η ομάδα της μελέτης αποτελούνταν από τους Κ. Ψαρρά, Μ. Αμεραλή, Χ. Μιχαηλίδη, Θ. Παρασκευά, Ν. Στεφανόπουλο, Δ. Γκέντζη και Μ. Λαγκαδινού από το Γ.Ν. Πύργου, την Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», το Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πατρών και την Παιδιατρική Κλινική, ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια».

Πηγή: Ιατρική Εταιρεία Αθηνών

https://www.mednet.gr/sites/default/files/50-EPIS-Abstracts-Book.pdf

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01271

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει