Περιορίστηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων το τέλος του καλοκαιρού – Ανησυχία στην Ευρώπη για συγκεκριμένα σκευάσματα
Ελαφρώς βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, κατά το τέλος του καλοκαιριού με βάση τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), , λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 226 σκευάσματα για διάφορες παθήσεις και 40 εισαγωγής από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Από αυτά, τα 44 είναι νοσοκομειακά και τα 2 σκιαγραφικά.
Να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, στην αντίστοιχη ανάρτηση του Οργανισμού οι ελλείψεις αφορούσαν 233 και 49 σκευάσματα αντίστοιχα.
Ένα από τα κύρια αίτια των ελλείψεων στην Ελλάδα, είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, όμως κι αυτός ο παράγοντας φαίνεται σταδιακά να περιορίζεται. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε τον Αύγουστο σε απαγόρευση εξαγωγών όμως μόνο για 105 φάρμακα όταν στο παρελθόν οι απαγορεύσεις αφορούσαν πολλά περισσότερα.
Τα στοιχεία του ΕΟΦ, επίσης δείχνουν πως οι παράλληλες εξαγωγές σημείωσαν πέρυσι αισθητή υποχώρηση, η οποία ανήλθε σε 18,04% σε συσκευασίες.
Ελέγχους για ελλείψεις στην Ευρώπη
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκου, όπου 11 από τα 300 πιο απαραίτητα για την περίθαλψη των ασθενών σκευάσματα, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι πρώτες ύλες παράγονται πλέον εκτός Ευρώπης.
Τα 11 αυτά φάρμακα εντόπισε η Ε.Ε. και προχώρησε σε μια πιλοτική έρευνα για να εξακριβώσει ποιά είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται και οδηγούν σε ελλείψεις τα συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ διερεύνησε και τους τρόπους αντιμετώπισης των ελλείψεων αυτών από τα κράτη μέλη, ξεχωριστά.
Τα πιο κρίσιμα 11 φάρμακα για την περίθαλψη των ασθενών, σύμφωνα με την Ε.Ε. είναι:
- Aλτεπλάση (αντιθρομβωτικός παράγοντας)
- Αμοξικιλλίνη, (αντιβιοτικό)
- Αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, (αντιβιοτικό)
- Βενζαθίνη βενζυλοπενικιλλίνη, (αντιβιοτικό)
- Κλοναζεπάμη, αντιεπιληπτικό
- Φλουδαραβίνη, αντικαρκινικό
- Γλυκαγόνη, κατά της υπογλυκαιμίας
- Εμβόλιο ηπατίτιδας Β,
- Ριφαμπικίνη, (αντιφυματικό αντιβιοτικό)
- Βερτπορφίνη (κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας), και
- Βινκριστίνη (αντικαρκινικός παράγοντας).
Η έλλειψη παραγωγής στην Ευρώπη αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους λόγους έλλειψης βασικών φαρμάκων.
Από αυτά, περιορισμένη παραγωγή από τη φαρμακοβιομηχανία στην Ε.Ε., άρα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης, έχουν τα αντιβιοτικά αμοξικιλλίνη σε συνδυασμό με κλαβουλανικό οξύ και Βενζαθίνη βενζυλοπενικιλλίνη, η κλοναζεπάμη (αντιεπιληπτικό) και η βερτπορφίνη, κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Σε κίνδυνο βρίσκεται επίσης και η επάρκεια της αντικαρκινικής βινκριστίνης, όμως όχι τόσο έντονο όσο τα ακριβώς προηγούμενα φάρμακα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ε.Ε., η αλτεπλάση, η αμοξυκιλλίνη με ή χωρίς κλαβουλανικό οξύ και η βινκριστίνη βρίσκονται επίσης στο μέγιστο κίνδυνο έλλειψης, καθώς μπορούν να έχουν απρόβλεπτη ζήτηση.
Κίνδυνοι έλλειψης εξαιτίας της εφοδιαστικής αλυσίδας εντοπίζονται κυρίως στην αλτεπλάση, την αμοξυκιλλίνη και τη βερπορφίνη.
Η οικονομική βιωσιμότητα είναι αμφίβολη για την αλτεπλάση, το συνδυασμό αμοξυκιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, την βενζαθίνη βενζυλοπενικιλλίνη και τη ριφαμπικίνη και δευτερευόντως στο εμβόλιο της ηπατίτιδας β και τη βινκριστίνη, ενώ για τα υπόλοιπα φάρμακα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Στην έρευνα της Ε.Ε. για τα 11 επιλεγμένα φάρμακα μετείχαν 49 βασικοί προμηθευτές, οι οποίοι ταξινομήθηκαν με βάση τα μερίδια αγοράς τους σε κάθε κράτος μέλος, εξασφαλίζοντας σημαντική κάλυψη των μεριδίων αγοράς εντός της Ε.Ε. και του ΕΟΧ.
Πηγή: ΕΟΦ
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01285