Σε εξέλιξη τα προγράμματα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας
«Τα οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν ήδη καθιερωθεί στη χώρα μας και εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης αφορούν στον έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη, αλλά και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας. Τα προγράμματα αυτά είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση και ανάπτυξη της δημόσιας υγείας, εξήγησε, επισημαίνοντας ενδεικτικά πως από τις περισσότερες από 300.000 μαστογραφίες που έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 30.000 γυναίκες έχουν εντοπισθεί έγκαιρα με συμπτώματα καρκίνου του μαστού.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 20.000 γυναίκες έχουν κάνει ήδη τις εξετάσεις τους και 281 εξ αυτών έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία. Επίσης για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου 500.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει self-test, εκ τω οποίων 9.250 ήταν θετικά και έχουμε περίπου 500 βιοψίες. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει και τα πρώτα χειρουργεία.
«Ασφαλώς, η Δημόσια Υγεία θα πρέπει να παρέχεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, σε όλους τους πολίτες με ίσους όρους», υπογράμμισε η κυρία Αγαπηδάκη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ασθενείς αλλά και όλες οι ομάδες της κοινωνίας θα πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις πολιτικής υγείας, ώστε το σύστημα υγείας να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών, καθώς στόχος δεν είναι μόνο να παρέχονται ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά να υπάρχουν και ίσα αποτελέσματα.
Σκοπός των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που παρέχονται στο σύνολο σήμερα του πληθυσμού, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής ή μη κάλυψης των πολιτών και του κοινωνικοοικονομικού τους επιπέδου, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ της φτώχειας και των χειρότερων εκβάσεων υγείας.
Αν θέλουμε ωστόσο να αλλάξουμε ουσιαστικά τον χάρτη της υγείας στη χώρα μας, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά από νωρίς να φροντίζουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.
Προκειμένου να έχουμε βιώσιμα συστήματα υγείας αλλά και να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών, είναι σημαντικό αφενός η Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιήσει ορισμένες δομικές αλλαγές για την κοινή προμήθεια φαρμάκων και θεραπειών, όπως συνέβη με τα εμβόλια κατά την πανδημία, αφετέρου να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθώς η ανοσοποίηση του πληθυσμού δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά επένδυση.
«Στόχος όλων μας σήμερα θα πρέπει να είναι να πείσουμε όλο και περισσότερους πολίτες να διενεργήσουν τις προληπτικές εξετάσεις που τους προσφέρονται, προκειμένου να καλύψουμε και τα κενά που άφησε η πανδημία Covid-19 όσον αφορά στον έλεγχο των υπολοίπων νοσημάτων. Η πρόληψη δεν εξαντλείται ωστόσο στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου», παρατήρησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Καθώς τα χρόνια νοσήματα δεν κάνουν εξαιρέσεις, αλλά εντοπίζονται σε κάθε οικογένεια και κάθε σπίτι, από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να προσεγγίζονται όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. «Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να φέρει την καθολική πρόσβαση στην υγεία χωρίς κοινωνικές ανισότητες», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη, και η Δημόσια Υγεία να περάσει στα χέρια των πολιτών, αποκτώντας «κινηματικό χαρακτήρα».
Πηγή: Υπουργείο Υγείας, Πανελλήνιο Συνέδριο 2024 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01400