Τι περιλαμβάνει ο προαθλητικός έλεγχος
Δημοσιεύτηκε το πρωτόκολλο προαθλητικού ελέγχου, στόχος του οποίου είναι η διενέργεια των εξετάσεων εκείνων που θα εξασφαλίζουν ότι ένα άτομο που θα αθληθεί δεν κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο.
Στο πρωτόκολλο επισημαίνονται τα παρακάτω:
Ηλικίες κάτω των 35 ετών:
- Ο προαθλητικός έλεγχος αφορά νέους/νέες που επιθυμούν να αθληθούν συστηματικά (τακτική προπόνηση) σε ανταγωνιστικά αθλήματα ή αθλήματα αναψυχής.
- Ο προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει το Ατομικό και το Οικογενειακό Ιστορικό, την Κλινική Εξέταση και το Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επί παθολογικών ευρημάτων το υπό εξέταση άτομο παραπέμπεται για περαιτέρω έλεγχο, συνήθως με υπερηχοκαρδιογράφημα ως πρώτο βήμα.
- Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, ο πρώτος προαθλητικός έλεγχος είναι σκόπιμο να γίνεται με την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, συνήθως στην ηλικία των 12-14 ετών. Έκτοτε, ο έλεγχος είναι σκόπιμο να επαναλαμβάνεται το λιγότερο ανά δυο έτη.
- Για τη φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης προς διατήρηση της σωματική υγείας η οποία προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (μέτριας έντασης αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε 5 ημέρες, με επιπλέον όφελος διπλασιάζοντας την ποσότητα σε 300 λεπτά) δεν είναι απαραίτητος ο προαθλητικός έλεγχος.
Ηλικίες άνω των 35 ετών: – O προαθλητικός έλεγχος αφορά 1) πρώην επαγγελματίες αθλητές που επιθυμούν να συνεχίσουν να αθλούνται, 2) άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν να αθλούνται μετά από μια περίοδο αδράνειας ή 3) άτομα που αποφασίζουν να ξεκινήσουν συστηματική άσκηση για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.
- Τα συνήθη νοσήματα που αφορούν αθλητές άνω των 35 ετών περιλαμβάνουν την αθηροσκληρωτική στεφανιαία νόσο, τις υπερκοιλιακές αρρυθμίες και την κολπική μαρμαρυγή και τη διάταση της ανιούσας αορτής.
- Κατά των προαθλητικό έλεγχο εκτιμώνται: 1) Η προγενέστερη κατάσταση άσκησης και ο καθιστικός τρόπος ζωής, 2) Ο στόχος άσκησης/άθλησης και το άθλημα ενδιαφέροντος, 3) οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και ο εκτιμώμενος 10ετής κίνδυνος για καρδιαγγειακό θάνατο, 4) Η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.
- Για τα περισσότερα άτομα χαμηλού-μετρίου κινδύνου (βάσει SCORE 2) που επιθυμούν να πραγματοποιούν δραστηριότητας έως μέτριας έντασης (π.χ., η φυσική δραστηριότητα η οποία προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία – μέτριας έντασης αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε 5 ημέρες, με επιπλέον όφελος διπλασιάζοντας την ποσότητα σε 300 λεπτά) δεν είναι απαραίτητος ο προαθλητικός έλεγχος.
- Εφόσον το άτομο επιθυμεί να αθλείται σε υψηλή ένταση (π.χ., 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση για 3 ημέρες, με επιπλέον όφελος διπλασιάζοντας την ποσότητα σε 150 λεπτά βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογική Εταιρείας, ή ανταγωνιστικό αθλητισμό) ενδείκνυται ο προαθλητικός έλεγχος.
- Η δοκιμασία κόπωσης δεν πρέπει να αποτελεί τμήμα του βασικού προαθλητικού ελέγχου αλλά ενδείκνυται σε 1) συμπτωματικά άτομα ή 2) άτομα με έντονη καθιστική ζωή ή 3) άτομα υψηλού/πολύ υψηλού κινδύνου (πχ. SC Sys ma ic C na y isk va ua i n -SCOREsystem >5%).
- Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ατόμων με 1) συμπτώματα, 2) πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο 3) Οικογενή δυσλιπιδαιμία ή ισχυρό οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, μπορεί να συσταθεί λειτουργική ή ανατομική μελέτη ισχαιμίας (s ss ch /S C ή CTCA). – Τα αίτια αιφνιδίου θανάτου που είναι συχνότερα σε ηλικίες
Πηγή: Υπουργείο Υγείας
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01441